Margritha Isings


Instrument:

Muziek is voor mij …. een uniek uitdrukkingsmiddel dat bovendien het besef geeft van de verbinding tussen al wat er is."

 

Vanaf een jaar of negen speelde ik blokfluit. Dankzij een goede leraar ontdekte ik wat muziek kan betekenen en dat is wat ik graag wil doorgeven.

 

Ik studeerde muziek in Utrecht (muziekwetenschap en conservatorium hoofdvak blokfluit) en werd daarna docent blokfluit in Nieuwegein (De Kom). Sinds 2002 ben ik verbonden aan Fulco Muziekonderwijs in IJsselstein. Als bestuurslid van Stichting Blokfluit Midden Nederland organiseerde ik mede de Utrechtse blokfluitorkestdagen.

Het leuke aan lesgeven vind ik ….  zien dat ieder met zijn eigen persoonlijkheid op zijn eigen manier leert en het zoeken naar de gevoelsmatige verbinding van de persoon met de muziek.

 

Lesmethode

De lessen zijn meestal individueel maar kunnen worden afgewisseld met groepslessen.

Belangrijk vind ik dat de leerling mooi leert spelen en snel resultaat heeft in de zin van contact met het instrument en met de muziek. Dat wordt bereikt met duidelijke instructie en door de leerling zelf een grote rol in de evaluatie te geven. Toonvorming komt op de eerste plaats. Uitgangspunt daarbij is een goede zit- en stahouding. 

Elke les wordt auditief gewerkt en geïmproviseerd. Dat dient om goed te leren luisteren en om makkelijk technische aanwijzingen te kunnen geven en verwerken. Door improvisatie ontstaat een vrije omgang met muziek en een koppeling van klankvoorstelling aan speeltechniek.

De muziek die “al makkelijk” is geworden, blijven we spelen naast nieuwe muziek die “nog moeilijk” is. Bij het herhalen van muziekstukken kan nieuwe informatie worden toegepast en de muzikale expressie uitgebreid. Dat geeft grip, contact met het instrument en zelfvertrouwen.

 

Thuis oefenen

De muziekstukjes die je op het gehoor leert, staan op een cd. Als je thuis de cd regelmatig op zet, krijg je vanzelf de muziek in het hoofd en dan gaat het leren spelen veel sneller. Daarnaast heb je ook een boek met liedjes in notenschrift om thuis mee te oefenen.

Het is belangrijk elke dag even te spelen ! Om het tot een gewoonte te maken. Zoals je ook elke dag eet en elke dag je tanden poetst. De duur van het spelen is minder belangrijk dan de frequentie.

Ouders kunnen hun kind enorm helpen door een positieve houding en aanmoediging.

 


Tarieven

Individuele les 30 minuten € 765,-  (of 8 termijnen van € 96,50)

Individuele les 20 minuten € 564,-  (of 8 termijnen van € 71,50)

Boven de 21 jaar wordt 21 % btw gerekend op de lesprijs.

 

In overleg zijn andere lesvormen mogelijk, bijv. eens per twee weken, of een deel van het cursusjaar (van herfst tot voorjaar bijv.). Uit je wensen en informeer gerust naar de mogelijkheden. De lessen zijn op maandag in het Fulcotheater.

 

Om te proberen kan je eerst een korte cursus afspreken van drie proeflessen voor € 30.

 

Wil je les met vriendjes of vriendinnetjes: dat is mogelijk als je tegelijkertijd start.

Neem contact op met Margritha Isings

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.